Ложа „Сговор 92“ отбеляза 30-годишния си юбилей с поглед към днешния ден

 

 

Брат Бисер Райнов,  майстор на ложа „Сговор 92”

 

 

На 4 ноември 20222 г. Ложа „Сговор 92“ проведе тържествен ритуал по повод на своята 30-годишнина в „Рамада хотел София“.

 

Юбилейният ритуал бе проведен с участието на Великия майстор на ОВЛБ, НУ брат Николай Божилов, на велики сановници, майстори на ложи и братя от други ложи.

 

Откривайки ритуала, майсторът на ложата брат Бисер Райнов заяви: „Историята е могъща сила, която може да обединява, но може и да разделя. В името на историята са водени войни, но и са съграждани нови светове. Вярвам, че историята на ложата ни е една от нишките на единението в ОВЛБ.

Безспорно, 30-годишнината на ложата е повод за гордост, но не това е най-важното. Най-важното е, че утрешната история я правим ние и днес. В този смисъл историята на ложата ни може да бъде източник на вдъхновение, но преди всичко е източник на отговорност. Тя поставя с неумолима сила въпросът: какво трябва да направим днес, за да можем да живеем с чиста съвест за това, че продължаваме достойно пътят към светлината, запалена преди три десетилетия?

Именно на днешните дела на ложата бяха поставени акцентите по време на тържествения ритуал. Ето кои бяха те:

 

Книгата „Малко познати страници от историята на бърларското масонство до 1940 г.“

По повод на 30-годишния юбилей на ОВЛБ, както и 30-годишнината от инсталирането на ложата бе подготвена и издадена книгата „История на българското масонство до 1940 г.“. Автор на книгата е МУ брат Георги Балански, Велик втори надзирател на ОВЛБ и Стар майстор на ложа „Сговор 92“.

 

Учредена бе общосъюзна награда „Сребърно перо“

Водени от разбирането за значимостта на отношенията между братството на свободните зидари и обществото, заедно с братята сановници, взехме решение да учредим общосъюзната награда „Сребърно перо“. Целта на наградата е да стимулира братята да съграждат мостове между масонството и обществото, като тя ще се връчва за градеж допринесъл в най-голяма степен за това. Важен момент е, че критериите за отличаване с приза трябва да са реално измерими. Това пролича още с първият носител на наградата, брат Илия Кожухаров, двукратен Велик оратор на ОВЛБ.

Той беше отличен с приза за създаването на юбилейният брой на сп. „Зидарски преглед“, посветен на Г. С. Раковски. Този брой на изданието на ОВЛБ е първият, който е достъпен за широката общественост и се разпространява чрез библиотеките, читалищата и др. в цялата страна.

За „механизмът“, стоящ зад приза стои логиката, че за да бъдем добре приети от широката общественост, трябва да ни разбират. За да ни разбират, трябва да ни познават, а градежите, поставящи мост между масонство и общество са един от малкото пътища за това.

Очаква се номинациите за наградата „Сребърно перо“  за 2023 г. да бъдат отворени до края на януари. От ложата ще уведомят за това, чрез Секретариата на ОВЛБ, а номинации ще има възможност да направи всеки брат, желаещ това.

 

„Сборник с градежи на „Сговор 92“ – една 10 годишна традиция

Гостите на тържествения ритуал получиха последното, осмо издание на записания на CD „Сборник с градежи на „Сговор 92“. На 945 страници са публикувани 154 градежа, създадени от 50 братя от ложата и 5 градежа от външни автори, изнесени пред ложата. 39 от градежите са публикувани в двете издания на ОВЛБ – сп. „Зидарски преглед“ и Бюлетина на ОВЛБ (Хрониката), част от тях са качени и на официалния сайт на ОВЛБ. В сборника е включена издадената от ложата през 2005 г. (първо издание) преводна брошура „Масонството – начин на живот“.

Първото издание на сборника излиза през декември 2012 г. То е посветено на 20 годишнината на ложа „Сговор 92“. В него на 317 страници са представени 65 градежа, дело на 33 братя. Съставител и издател на сборника е МУ брат Георги Балански.

 

Стипендия на ложата в подкрепа на млади таланти

Ежегодно ложата подкрепя талантливи студенти, постигнали открояващи се постижения в овладяването на науката чрез стипендията си, носеща името на акад. Александър Теодоров-Балан.

Стипендията е учредена през 2019 г. и досега нейни носители са петима студенти. За  учебната 2022-2023 г. неин носител е  Габриела Дамянова.

Тя е студентка 4 курс, специалност „Българска филология“, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

 

Сайтът на ложата за пета  година представя делата на нейната  работилница в световната мрежа

По време на юбилейната сбирка беше обърнато внимание и на сайта на ложата, който представя „видимата“ част от дейността на работилницата на „Сговор 92“ в световната мрежа.

„Пуснат е на вода“ през януари 2019 г., по случай 27 годишнината от основаването на ложата. Сайтът е дело на МУ брат Георги Балански, който в продължение на близо 15
години е създал личен електронен архив на всички печатни издания на Великата ложа на България (1917 г.), както и на друга масонска литература от времето на
Третото българско масонство. Техническото създаване, развитието и поддръжката на сайта са дело на брат Георги Иванов, също от ложа „Сговор 92“.  Графичният проект и оформление са дело на Ваня Абаджиева. Тримата са творческият екип, създал и поддържащ сайта на Обединената велика ложа на България. Особено в частта си за изданията на Великата ложа на България (1917 г. – 1940 г.), сайтът на „Сговор 92“ е уникален в световната мрежа. Пълните течения на списанията „Свободен зидар“ и „Заря“, вече са достъпни чрез сайта. Част от книжките  на списанията „Зидарски преглед“ и „Полет“ също са налични  на сайта, а качването на останалите, продължава.

 

„Сговор 92“ като част от ОВЛБ

По време на тържествения ритуал Великият майстор на ОВЛБ, НУ брат Николай Божилов връчи на майстора на ложата брат Бисер плакет от името на ОВЛБ,  поздрави братята и гостите на ритуала.

Изказвайки благодарността си на Великия майстор, брат Бисер подчерта, че братята от ложата живеят със съзнанието и носят отговорността за това, че освен членове на ложата са и членове на ОВЛБ. Братята имат увереността и носят надеждата за това, че делата си в работилницата на ложата ще допринесат за по-нататъшното укрепване на братската верига в единствената регулярна Велика ложа в България.

 

Почетен майстор с особени заслуги

По време на ритуала на МУ брат Георги Балански бе връчен плакет и грамота, с които се материализира решението на Сановния съвет на ложата той да бъде удостоен, като „почетен майстор с особени заслуги“.

Майсторът на ложата обясни, че причината за това решение е, че предвидената в Конституцията възможност за „почетен майстор“ не е достатъчна за брат Жоро. Причината е, че приносът му към ложата на практика е неоценим, при това измерен в реални дела.

Брат Жоро е между малцината братя, които не се посвещават на масонството само в храма. Той практикува масонството и извън него, без да щади времето и силите си. Въпреки, че е ангажиран активно с бизнес делата си, МУ брат Жоро с отдаденост  и ежедневно посвещава част от времето си на ложата. Резултатът от това са не само новоиздадената книга, сборникът с градежи и сайта на ложата. Основният резултат е топлото чувството, което не един и двама братя носят в сърцето си към него. Причината за него е това, че са извървяли досегашния си път в масонството, подкрепени от неговото братско рамо и напътствани с неговата добрина, мъдрост и опит.

 

„Хрониката“ на ОВЛБ, декември 2022 г.

Разработено от Creative Design Ltd.