Силвия Николова спечели стипендията на името на „Александър Теодоров-Балан“ за учебната 2023-2024 г.

 

 

 

Студентката Силвия Николова спечели поредната стипендия, носеща името на акад. Александър Теодоров-Балан.

Тя е шестият поред студент, който печели конкурса за получаване на тази, учредена от ложа „Сговор 92“ през 2019 г., стипендия.  За учебната 2023-2024 г. стипендията е в размер на 3000 лв.

В надпреварата участваха общо седем кандидати с отличен успех,  допуснати до финалния кръг.

Силвия Николова е студентка четвърти курс, специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. През трите години на своето следване тя е постигнала среден успех отличен 5,79.

Освен успехите си в овладяването на изучаваните предмети Силвия Николова е отличена с Първата награда на XXIV и XXV Национална научна конференция за студенти и докторанти, секция „Литературознание“, организирани от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, през 2022 г. и 2023 г.

Тя е включена в екипа на Софийския университет, участващ в международната академична програма „Живописна България“. Проектът се осъществява чрез сътрудничество на девет европейски университета и с финансовата подкрепа на Министерство на образованието и науката. В рамките на проекта Силвия Николова е подготвила изследване върху творчеството на Любомир Милчев-Денди.

Силвия Николова е автор на следните публикации:

За участие в конкурса Силвия Николова се представи със следното есе по зададената на всички кандидати тема: „Моето бъдеще на специалист – мечти, планове и реалност.“

 

Удостоверението за спечелената стипендия Силвия Николова получи от Илияна Йотова,  Вицепрезидент на Република България,  по време на тържествената церемония, проведена на 30 януари 2024 г. в НДК. На нея бяха връчени годишните награди на Фондация „Еврика” за 2023 г. за постижения в науката, за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер, както и на нейните стипендианти за учебната 2023-2024 г. Техният брой е 43, а общата сума на стипендиите е 45900 лв.

 

Стипендиантите на фондация „Еврика“ за учебната 2023-2024 г. , сред които е и Силвия Николова, носителка на учредената от „Сговор 92“ стипендия на името на акад. Александър Теодоров-Балан

При участието си в рубриката „Еврика! Успешни българи“ на БНР „Христо Ботев“ (22 януари 2024 г.) Силвия Николова завява, „че се чувства на своето място в специалността „Българска филология“ и още: „За мен литературата е щастие и вдъхновение, но по-скоро не съм от хората, които твърде много се вчувстват в прочетеното, защото смятам, че интуицията не е аргумент и защото смятам, че с това вчувстване рискуваш да вървиш по повърхността на текста”.

Интервюто може да чуете тук: https://bnr.bg/hristobotev/post/101938257/evrika-uspeshni-balgari-silvia-nikolova?fbclid=IwAR1VnqJ5K4xU-_R7HRSeo725nw4Fe96H1T_ccA1HUxLJ9b5ha4D4W_vol78.

 

 

 

Разработено от Creative Design Ltd.