По случай своята 30-годишнина ложа „Сговор 92“ издаде осмото поред издание на своя „Сборник с градежи на „Сговор 92“

 

Осмото поред издание на сборника с градежи, „изковани в работилницата“ на ложа „Сговор 92“, е подготвено по случай 30-годишнината от внасяне на Светлина в нея –5 декември 1992 г. На тази дата ложите „Сговор 92“, „Светлина“ и „Заря 92“ основават Великата ложа на България – първата регулярна велика ложа на възроденото българско масонство. Това е и рождената дата на Обединената велика ложа на България.

Първото издание на сборника излиза през декември 2012 г. То бе посветено на 20 годишнината на ложа „Сговор 92“. В него, на 317 страници, са представени 65 градежа, дело на 33 братя. Част от тях са открити в архива на ложата, други са от лични архиви, предоставени от техните автори. Сред тях се откроява колекцията от 11 градежа, излезли изпод перото на брат Божан Христов, почетен майстор на ложата. Те са писани в годините преди 2005 г. От 2009 г. насам всички, създадени в ложата градежи, са включени в поредното издание на сборника.

Десет години по-късно, осмото поред издание на Сборника, е с обем от 945 страници, оформени полиграфически за печат с формата на списание (А4). В него са публикувани 154 градежа, създадени от 50 братя от ложата и 5 градежа от външни автори, изнесени пред ложата. 39 от градежите са публикувани в двете издания на ОВЛБ – сп. „Зидарски преглед“ и Бюлетина на ОВЛБ (Хрониката), част от тях са качени и на официалния сайт на ОВЛБ. В сборника е включена издадената от ложата през 2005 г. (първо издание) преводна брошура „Масонството – начин на живот“.

 

В него е поместена и специално създадената за юбилея мултимедийна презентация „25 години Обединена велика ложа на България“, която също е създадена в работилницата на ложата ни.

Като електронно издание, достъпът до информацията в Сборника е силно улеснен, включително чрез търсене на текстове по име на автор, заглавие или ключови думи. Улеснява се и неговото периодично допълване и издаване.

 

4 ноември 2022 г.

Разработено от Creative Design Ltd.