Сборник с градежи на „Сговор 92“ по време на пандемия

 

Навръх продължаващата вече близо година COVID криза, която от март т.г. блокира нормалния живот и ритуалната работа в братството ни, работилницата на ложа „Сговор 92“ не прекъсва своята неуморна творческа работа за духовно израстване на братята. По пътя на образованието и самоподготовката.

Годината не бе пропусната и в началото на декември ложата издаде поредното, седмо, издание, на своя Сборник с градежи на „Сговор 92“. Предното издание, свързано с честването на 100 годишнината на ложа „Сговор“, 1919 г., бе от април 2019 г. Обогатено с  нови 15 градежа, тазгодишното издание на Сборника достигна 750 страници, полиграфически оформени за печат на списание с формат А4. Сборникът съдържа 148 градежа, създадени от 56 братя. 32 от градежите са публикувани в престижните издания на ОВЛБ – сп. „Зидарски преглед“, Бюлетина на ОВЛБ (Хрониката) и официалния сайт на ОВЛБ.

Първото издание на Сборника излиза през декември 2012 г. по случай честването на 20 годишнината от внасяне на Светлина в „Сговор 92“. Разпространява се в електронен вид (pdf файл) на компактдиск сред братята от ложата, а при подходящи поводи и сред братя от ОВЛБ.

Създаденият през годините значителен масив от стойностни градежи, позволи ложа „Сговор 92“ да открие в началото на 2019 г. и своя сайт в световната мрежа. А чрез него, да направи най-добрите разработки достояние на широката читателска аудитория. Да представя благородната същност на масонството, неговата изпълнена с мъдрост философия, историята на братството, привлекателно завоалирана сред омайни притчи, водещи към дълбините на цивилизацията, да популяризира благотворителната и милосърдна дейност в полза на обществото и нуждаещите се.

Всичко това е реален, осезаем принос, на братята от „Сговор 92“ за общия градеж на Обединената велика ложа на България и съвременното българско масонство.

Разработено от Creative Design Ltd.