Габриела Дамянова е петата носителка на стипендията „Акад. Александър Теодоров-Балан“

 

Поредният конкурс за спечелване на стипендията, учредена от братята от ложа „Сговор-92“ за стимулиране на талантливи, доказали се в овладяването на науката студенти, бе спечелен от Габриела Дамянова. Тя е студентка 4 курс, специалност „Българска филология“, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Стипендията в размер на 2500 лв. е за учебната 2022 – 2023 г.

През трите години на своето следване Габриела Дамянова е постигнала среден успех отличен 5,72.

Още от ученическите си години тя има трайни интерес в областта на българския език, участва в литературни конкурси и олимпиади. Във френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ тя е отличена с грамоти за: „Рицар на познанието“, за успехи в овладяване на знанията и „Рицар на изкуството“ –  за успехи в областта на художественото слово и творческото писане. От ръководството на гимназията получава поздравителен адрес „За постигнати високи постижения в извънучилищни мероприятия в областта на изкуствата през учебната 2017/ 2018 г. Отличена е с грамота за добро представяне в конкурса за съчинение на тема „Училищната библиотека през моите очи“ на „Народна библиотека Иван Вазов“, Пловдив, с грамота за участие в „XXXVIII Нобел“– Национална олимпиада по български език и литература.

Като студентка тя има поощрителна награда от XXIV общофакултетна олимпиада на ПУ „Пайсии Хлендарски“ по „Морфология на съвременния български език“, печели първа награда в конкурс на Социалната мрежа за добри дела Volontime, отличена е с трето място в групата „студенти и докторанти“ в националния конкурс на тема „Климатът се променя! А аз?“. През 2021 и 2022 г. печелили Първа награда за проза“, в литературния конкурс на вестник „Пловдивски университет“, наградена е от Round Table 3 Plovdiv за изработване на уебсайт и др.

В конкурса за стипендията Габриела Дамянова се представя със своето есе „Моето бъдеще на специалист – мечти, планове и реалност.“

 

Интервю пред БНР Христо Ботев

Еврика! Успешни българи: Габриела Дамянова

публикувано на 23.10.23 в 17:05

„Самоуверено би било да кажа, че съм успял човек, по-скоро се опитвам да бъда успял човек с всичко, което правя, с начина, по който живея, и с личността, която съм. Опитвам се.“

Така скромно, но уверено определя себе си дипломантката на Пловдивския университет Габриела Дамянова – носителка на именната стипендия акад. Александър Теодоров Балан, връчена ѝ от фондация „Еврика“.

Ето какво още разказва Габриела за себе си: „Преди няколко месеца завърших висшето си образование в специалност българска филология и след броени седмици стартирам и своята магистратура. Спечелих стипендията с едно свое есе, посветено на моето бъдеще като специалист именно в областта на филологията. Завършила съм Френската гимназия в Пловдив с профил английски език. През обучението си в гимназията и в университета имах възможността да срещна чудесни преподаватели – голяма част от тях изиграха ключова роля в моето изграждане като личност. На първо място, заслуги имат моите родители. В университета обаче имах възможност да се запозная с преподаватели, които бих могла да нарека изключителни. Доц. Гергина Кръстева от Пловдивския университет – пример за необикновен преподавател, която изигра голяма роля в моето превръщане в един добър филолог.

Какво означава добър специалист? На първо място означава човек да обича това, което прави, и да го прави с желание, а не по някакви други причини. На първо място, е страстта към езика, към литературата. Ако пък един филолог е решил да избере и преподавателската професия, от първостепенна значимост е и любовта и към учениците, и към преподаването.“

 

Разработено от Creative Design Ltd.