Тазгодишните носители на стипендията „Акад. Александър Теодоров-Балан“

 

За втора поред година, учредената от братята в ложа „Сговор 92“ стипендия в размер на 2300 лв., бе присъдена на студенти с високи постижения в овладяването на науката. В тежката за нацията ни и цялото човечество обстановка, породена от пандемията  COVID-19, братята от ложата удвоиха своя принос в подкрепа на развитието на изявени млади таланти на Майка България. Събраните средства позволиха за учебната 2020-2021 година да бъдат дадени две стипендии, вместо една.

Учредената от ложа „Сговор 92“ стипендия цели подпомагане на млади таланти сред студентите в областта на „Българския език и литература“, „Славистика“ и други сходни специалности. Тя е израз на, макар и скромна, подкрепа на усилията за повишаване на грамотността и образоваността сред младите хора. За издигане на авторитета и приноса на учителската професия, за опазване чистотата на българския език. Защото езикът е сърцето на една  култура. Неговата занемара води към нравствен упадък, ерозия на  националното самосъзнание и идентичност.

Затова стипендията носи името на съоснователя и първи ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, акад. Александър Теодоров-Балан.

Организацията по разгласяване сред висшите учебни заведения в страната, събирането и обработването на заявките на кандидатите, отново бе извършена от фондация „Еврика“, съобразно условията за целево дарение от група физически лица.

За съжаление, ограничителните мерки, приети в страната за преодоляване на пандемията, не позволиха тази година да бъде проведена традиционната тридесета поред тържествена церемония за връчване на годишните стипендии на фондация „Еврика“.

 

 

Носители на стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“ за учебната 2020 -2021 г.

 

Деметриа Танева

Тя е студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Българска филология“, редовно обучение, 4 курс.

За трите години на своето обучение средният й успех е отличен 5,88.

Още от ученическата скамейка, едва 13 годишна, Деметриа Танева започва активна публицистична и изследователска дейност в областта на българската литература. През 2011 г. участва в международен конкурс за есе на тема „Моята идея за български символ на европейските пари“, което е отличено с I награда.

През 2014 г. е отличена с II награда за участието си с есе в Националния конкурс на тема „Вечните Вазови герои и сцени от романа „Под игото“. През следващите години получава още осем отличия от участия в различни национални прояви, включително Национални ученически конкурси, както и в конкурса „Космос – настояще и бъдеще на човечеството“, организиран от фондация „Еврика“. На Националното състезание по български език, проведено през  2017 г. от ПУ „Паисий Хилендарски“, тя получава оценка отличен 5,90.

Като студентка публикува в сп. „Съвременна лингвистика“ статия на тема „Студентска научна експедиция „Богатство на родопските диалекти“.

На XXI Национална научна конференция за студенти и докторанти, 2019 г. нейния доклад „Никола Владикин между маргиналията и забравата“, е отличен с трета награда.

Плод на изследователската работа на Деметриа Танева през 2020 г.  е аналитичния преглед „Редакционна политика и художествени текстове“ в списание „Художествена седмица“, излизало през годините 1915 – 1918 г. То е илюстровано списание за литература, култура и политика с главен редактор д-р М. Шумналиев. Научен ръководител на работата на Деметриа е проф. Валери Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски“.

В есето, с което участва в конкурса за стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“, тя пише: „Какво ще е моето бъдеще като специалист. Не зная. Желанието ми е да бъда в екипа на БАН, но в същото време оценявам и огромната роля на българския учител. Каквато и да бъде професионалната ми насоченост, в едно съм сигурна, че няма да следвам утъпканите и готови стереотипи, няма да се потопя в еднообразието и да се нося по течението на сивото ежедневие. Ще бъда иновативен млад специалист, с ясни цели и идеи.“

 

 

До Майстора на ложата

„Сърдечно Ви благодаря за хубавите думи, не мога да опиша радостта си! За мен е чест да съм носител точно на стипендията на името на акад. Александър-Теодоров Балан!
Прегледах информацията на сайта, просто нямам какво да добавя, всичко е прекрасно!
Благодаря на Вас и на целия Ви екип, поклон пред труда Ви, който сбъдва мечти!“

С уважение,
Деметриа Танева

 

 

Радослав Смаилов

Радослав е студент 4 курс, специалност „Български език и история“, в ПУ „Паисий Хилендарски“, филиал Смолян.

Успехът му през трите години на следване е отличен 6.

Втората и трета академични години той е взел за една.

Председател е на Студентския съвет към ПУ „Пайсий Хилендарски“, филиал Смолян.

Като ученик участва в редица национални конкурси за есета и ученически олимпиади, от които е получил 115 грамоти за призови места. Печелил е конкурси за превод на художествени текстове, печелил е стипендии от фондации за даровити деца.

За участие в конкурса за стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“ той е представил няколко от докладите и публикациите си в „Студентска сесия за научно и художествено четиво“, организирана от ПУ „Паисий Хилендарски“:

 • Мисията на твореца според Пенчо Славейков;
 • Кои са съвременните пазители на българското слово и писменост (есе);
 • Използването на мултимедийните технологии в обучението по български език и литература;
 • Поява и развитие на отшелничеството. Завет на Св. Йоан Рилски. Анонимното житие на светеца;
 • За част от спомените и кореспонденцията на Иван Вазов като извор;
 • Религиозните култове в първата българска държава;
 • Положителните и отрицателни черти в царуването на Михаил III Шишман-Асен;
 • Владетелският институт през Първата българска държава.

В своето есе към документите за стипендията, Радослав Смаилов пише:

„Причините да избера учителската професия са много. Ако трябва да изведа някои от най-важните от тях ще кажа:

 • Аз ще съм учител, защото искам да се развивам и уча през целия живот.
 • Аз ще съм учител, защото обичам да се смея, а децата са весели, когато са свободни да бъдат себе си.
 • Аз ще съм учител, защото имах страхотни учители, които ме вдъхновиха.
 • Аз ще съм учител, защото знам, че истинското разбиране за живота не се измерва с тест, а в начина, по който се отнасяме към другите.
 • Аз ще съм учител, защото искам да споделя любовта си към четенето с децата.
 • Аз ще съм учител, защото наблюдението на растежа на детето от септември до юни е различно от всичко, което може да предложи друга професия.

Да имаш добър учител, който може да споделя обединени отношения с учениците, е благодат. Добрият учител трябва да бъде добър наставник, философ, водач, приятел и преди всичко -втори родител на децата.

Учителите остават във вечността със своите уроци, защото делото им е продължено от техните ученици.“

 

 *  *  *

Радослав Смаилов стана „Студент на годината 2020“

Националният конкурс се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Радослав Смаилов е отличен от Националното представителство на студентските съвети в Република България за своята активна научна и творческа дейност.

Престижното отличие е  връчено от кмета на София Йорданка Фандъкова на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет

 

 

Студентът Радослав Смайлов завърши с пълно отличие през всичките години на следването си и със защита на две дипломни работи (юли 2021 г.)

 

 

 

 

 

 

Септември 2021 г. Г-н Радослав Смаилов бе отличен и за участието си в обявения от Обединената велика ложа на България национален литературен конкурс на тема „Раковски и свободата“.

 

Разработено от Creative Design Ltd.