Тържествено честване на 25-годишнината на ОВЛБ

 

 

 

На 19 май 2018 г. Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) тържествено отбеляза своята 25-годишнина и произтичащата от това 25-годишнина на регулярното масонство в България. Денят бе наситен с няколко прояви: посещение на откритата на 9 май тематична художествена изложба под надслов „Духовни пространства“; пресконференция на ОВЛБ и валидиране на юбилейна пощенска марка „25 години от създаването на Обединената велика ложа на България“; тържествен ритуал и концерт в сградата на Националната опера и балет; празнична галавечеря в хотел „Рамада“.

 

По случай юбилея ОВЛБ отпечата две специални издания. Трудът на Михаил Димитров, Стар велик оратор на ОВЛБ, „25 години Обединена велика ложа на България” е най-задълбоченото и документно обосновано историческо изследване върху историята на ОВЛБ. Втората, посветена на юбилея книга, е „Храмът. Апология на зидарското братство“ на проф. Валери Стефанов. Както я представя самият автор: „Тази книга е опит да се влезе в Храма през полуздрача на вековете. Тя оглежда знаците на Храма под шепота на преданията. Сред магическия шум, прииждащ от страниците на древните ръкописи. Сред вавилонското стълпотворение на хилядите книги.“
Премиерата на двете книги се състоя по време на Редовното годишно общо събрание, което ОВЛБ проведе ден по-рано, на 18 май т.г.

 

Отнесена към 300-годишната история на световното масонство, която бе чествана миналата година, 25-годишната възраст на ОВЛБ може да се приеме и като съвсем крехка. Същевременно, само за четвърт столетие, ОВЛБ израсна като зряла, сочена дори за пример регулярна Велика ложа, ползваща се днес с признанието на над 120 чуждестранни велики ложи, включително на най-авторитетните в световното масонство. Обединената велика ложа на България е първата и единствената в историята на България, която е заслужила най-високото и ценено признание в англосаксонското масонско пространство – признанието на Обединената велика ложа на Англия, ложата-майка на световното масонство. ОВЛБ го получава на 10 март 2004 г. По този начин тя е категорично легитимирана в масонския свят като единствената регулярна и призната Велика ложа в ориент България. Близо три години преди държавата ни да бъде приета за член на Европейския съюз, българското масонство, представлявано от ОВЛБ, получава признанието и е прието като равноправен, регулярен член на световното англосаксонско масонство.
Историята на възроденото масонство в България след политико-икономическата промяна през 1989 г., създаването и развитието на ОВЛБ, са подробно описани на сайта на ОВЛБ.

 

Както стана дума в началото, първата от проявите в празничния ден бе откриването на художествена изложба с тематично подбрани картини и скулптури, наречена „Духовни пространства“. Тематиката бе специално подбрана и прави връзка с духовната страна на масонството. Част от представените творци са масони. Изложбата бе открита със слова на Борис Китанов, Велик оратор на ОВЛБ и чл.-кор. проф. д. изк.н. Аксиния Джурова. В изложбата бяха представени 35 платна и скулптори, дело на 12 творци.

 

Следващата проява за деня бе дадената от Великия майстор Искрен Йотов пресконференция в един от софийските масонски храмове.  По време на пресконференцията бе валидирана и юбилейната пощенска марка „25 години от основаването на Обединената велика ложа на България“.

 

Кулминация на празника бе проведеният в сградата на Националната опера и балет тържествен ритуал. В него участваха чуждестранните делегации с общо над 70 братя гости, сред които великите майстори на: ОВЛ на Германия Кристоф Босбах, Великата ложа Алпина на Швейцария Морис Заанд, Символичната велика ложа на Унгария Томаш Корошволги, Регулярната велика ложа на Белгия Жак Франсоа, Великата ложа на Испания и Президент на Интерамериканската масонска конфедерация Оскар де Алфонсо Ортега, Великата ложа на Черна Гора Божо Сибалич, Великата ложа на Кипър Андреас Хараламбос, Великата ложа на Македония Славе Наумовски, Американо-Канадската велика ложа Хуан Гойтия.
Присъстваха също велики сановници и братя от Илинойс, САЩ, Африка – Мали, Бряг на Слоновата кост, от Италия, Австрия, Гърция, Австрия, Сърбия, Турция, и други….

 

Виж пълния текст на публикацията на страницата на ОВЛБ

Разработено от Creative Design Ltd.